ניר זר – קואצ'ר

איך מתמודדים עם תחושת ריקנות?

תחושת ריקנות
תוכן עניינים

כולנו מרגישים ריקנות בשלב כזה או אחר בחיים. התחושה הזאת חזקה כל כך שאי אפשר להתעלם ממנה. כשאנחנו מרגישים ריקנות, אנחנו מייד מתחילים לשאול שאלות – למה אנחנו מרגישים כך? מה לא בסדר איתנו? איך אפשר להעלים את התחושה הזאת? – ומרגישים מוטרדים וחסרי מנוחה. הבעיה היא שלא תמיד יש לנו תשובות לשאלות הקשות האלה.

לפעמים התשובות מגיעות אלינו רק לאחר שיח עצמי־פנימי עמוק ומאירות לנו את הדרך, ולפעמים העוצמה של החיים פשוט סוחפת אותנו אל עבר תחומי עניין חדשים הרחק מהריקנות המעיקה. אבל אם ננסה להבין למה אנחנו מרגישים ריקנות, ונלמד איך להתמודד איתה, נוכל להבטיח שבפעם הבאה שהיא תבסס את עצמה בחיינו, כבר נדע מה לעשות. בין שאתם מתמודדים עכשיו אם ריקנות, ובין שהתמודדתם איתה בעבר אך לא שכחתם את התחושה, המאמר הזה בשבילכם.

במאמר זה נבדוק מהי ריקנות, נבין למה אנחנו מרגישים ריקנות לפעמים, ונציע עשר עצות להתמודדות יעילה איתה. מוכנים לעבור מריקנות למשמעות? הדרך שלכם מתחילה כאן.

 

מהי תחושת ריקנות?

אני בטוח שכולכם תסכימו שאפשר לתאר ריקנות כחוסר משמעות, חוסר מטרה, חוסר תכלית או חוסר הגשמה; שריקנות היא הלך רוח שמבטא ריק רגשי ונפשי, אַיִן; ושאנחנו מרגישים ריקנות כשמשהו מהותי חסר בחיים שלנו. ריקנות היא אתגר שרבים מאיתנו מתמודדים איתו. יש המתמודדים איתו פעם אחת בלבד, ויש המתמודדים איתו לכל אורך החיים. ריקנות נגרמת מסיבות רבות – בידוד חברתי, בעיות רגשיות, היעדר תחומי עניין, משבר גיל, אבטלה, גירושין, אובדן של אדם אהוב, טראומה. זוהי חוויה רגשית קשה למדי שסוחפת אותנו ומעצימה את הבדידות שלנו ואת הרגשת חוסר התכלית בחיינו.

אם מרגישים ריקנות, חשוב קודם כל להרגיש אותה. פשוט להרגיש – למרות הקושי וחוסר הנוחות. רגשות הם אנרגייה שעוברת בגופנו. כדי לשחרר את האנרגייה הזאת אנחנו צריכים להרגיש, ולהרגיש באינטנסיביות. ככל שמתחילים להרגיש, כך עולות התהיות – למה? איך זה קרה? מה לא בסדר? וככל שעולות התהיות, כך מתחיל השיח הפנימי הנדרש כל כך, זה שמוביל אותנו לפתרונות.

זכרו – תחושת ריקנות איננה בהכרח רגש שלילי. להפך – היא זרז לשינוי; היא הדבר שמניע אותנו לצאת מהריק המקבע ולחפש משמעות, תוכן ושמחה; היא הדבר שגורם לנו לחזור לחיים.

תחושת ריקנות

 

הרגשת ריקנות – למה זה קורה?

הרגשת ריקנות היא רגש שכיח שרבים מאיתנו מרגישים בשלב זה או אחר בחיים. היא יכולה להתחיל באדישות או בקהות רגשות ולהתרחב ולהתעצם לריקנות כללית שסוחפת אותנו ללא שליטה כמעט. אם את מרגישה ריקנות או אם אתה אדיש ולא מוצא עניין בשום דבר, אל תתביישו ברגשות שלכם. הרגישו אותם לעומק. חשבו על הריקנות כעל מורה שנכנסה לחייכם כדי להצביע על בעיה ולהראות לכם את הדרך לפתרון.

אחת הסיבות העיקריות לתחושת הריקנות בחיינו היא חוסר מטרה או חוסר משמעות. אם אין לנו תחושת כיוון ברורה, מטרות, יעדים או שאיפות, ואם אנחנו לא מצליחים למצוא משמעות לחיינו, נפער בתוכנו חלל עצום שקשה לנו למלא. אך יש סיבות נוספות לריקנות שאינן בהכרח בשליטתנו. אובדן (של אדם אהוב, של קשר זוגי, של מקום עבודה), בדידות, טראומה קשה, מחלה או פציעה עלולים ליצור ריק אדיר בחיינו.

גם בדידות חברתית או ניתוק חברתי עלולים להעמיק את תחושת ריקנות. אנחנו מטבענו ובמהותנו יצורים חברתיים, ואם חסרים לנו קשרים רגשיים עמוקים ומשמעותיים עם אחרים, אנו עלולים להרגיש מבודדים וריקים. אך גם אם אנחנו חברותיים מאוד, ומערכות היחסים שלנו מאופיינות בשטחיות וברדידות, זה עלול להשפיע עלינו ולהעמיק את תחושת הריקנות בתוכנו. נוסף על כך, לחץ חברתי וציפיות חברתיות עלולים להשפיע עלינו לרעה.

אם אנחנו משווים את עצמנו ללא הרף לאחרים או מרגישים שאיננו עומדים בסטנדרטים חברתיים, אנחנו עלולים להרגיש שאיננו מתאימים לחברה, לחשוש מהבדידות שצפויה לנו ולהתמודד עם ריקנות. אם נצליח להגדיר את הרגשות שלנו ונבין את הריקנות שאופפת את חיינו ואת הסיבות לה, נוכל להתמודד איתה ביעילות ואף להתגבר עליה.

 

התמודדות עם תחושת ריקנות

ריקנות פנימית היא רגש אנושי נפוץ, אך לא פשוט להתמודד איתה. למרות הקושי יש דרכים להתמודד עם הריקנות ולמצוא משמעות. הריקנות נובעת לרוב מתחושת ניתוק – ניתוק מעצמנו, ניתוק מאחרים, ניתוק מהחיים בכלל. אם נזהה את הסיבות לריקנות, נוכל לטפל בהן במישרין. דרך מועילה להתמודד עם תחושת ריקנות פנימית היא עיסוק בפעילויות מהנות והרחבת האופקים.

אם נקדיש זמן לעצמנו ונעשיר את חיינו בפעילויות שמשמחות אותנו ומועילות לנו ולאחרים, נצליח למלא את חלל הריקנות במהירות. איך נעשה זאת? נחזור לתחביבים ישנים, נמצא תחביבים חדשים, נבקר בספרייה ונרחיב את הדעת ואת האופקים, נבלה בחיק הטבע, נתרגל מדיטציה, נקדיש זמן לפעילות גופנית, נשמור על קשר עם האנשים הקרובים לנו, נרענן קשרים ישנים. צריך להבין שריקנות היא היעדר תכלית, מטרה ומשמעות.

אם נמצא תכלית לחיינו, נרגיש איך אנחנו מתעוררים שוב לחיים ומגלים בהם עניין מחודש. אומנם ההתמודדות עם ריקנות היא מסע אישי, אך לא צריך לעבור את המסע המאתגר הזה לבד. דברו עם אנשים קרובים, עם חברים טובים, עם קבוצת תמיכה או עם מאמן אישי. הם יתמכו בכם בתהליך וילוו אתכם בדרך להשראה ולמשמעות.

 

10 דרכים לטיפול בתחושת ריקנות

התמודדות עם תחושת ריקנות היא תהליך, אז תנו לעצמכם חמלה, אהבה ותמיכה בדרך, אתם ראויים לזה. הינה 10 טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם ריקנות, להתגבר עליה ולמצוא שוב את חדוות החיים:

  • טפחו את עצמכם – דאגו לרווחה הפיזית, הרגשית והנפשית שלכם. עסקו בפעילויות שמשמחות ומרגיעות אתכם.
  • חפשו תמיכה – פנו לחברים, לבני משפחה או למאמן אישי כדי לקבל תמיכה והכוונה ברגעים הקשים.
  • הציבו מטרות – הציבו לעצמכם מטרות ריאליות ובנות השגה. המטרות יעסיקו אתכם ויעזרו לכם להרגיש שאתם מממשים את עצמכם.
  • מצאו משמעות – זה כל כך חשוב! מצאו משמעות לחייכם, עשו דברים שמתאימים לערכים שלכם ועוזרים לכם להרגיש שאתם מגשימים את עצמכם. טיפ חינמי נוסף – עזרה לזולת ממלאת את החיים במשמעות במהירות. חשבו על זה!
  • נטרלו שיח עצמי שלילי – היו מודעים למחשבות שליליות והחליפו אותן במחשבות חיוביות ומעצימות. תרגלו חמלה עצמית והזכירו לעצמכם שיש לכם ערך ואתם חשובים.
  • הכירו תודה – התמקדו בדברים החיוביים בחייכם והכירו עליהם תודה מדי יום. הכרה בטוב תעזור לכם לשנות את נקודת המבט שלכם ולשמוח בכל מה שיש לכם.
  • עסקו בתחביבים – עסקו בפעילויות פנאי שמשמחות אתכם. עשו זאת בקביעות. תחביבים הם דבר מספק מאוד שממלא את החיים.
  • קשרו קשרים חברתיים – חפשו מערכות יחסים משמעותיות. שהייה בחברה וקשרים עמוקים ומשמעותיים עם אחרים מפוגגים כל תחושת הריקנות.
  • אל תחששו מהבדידות – הבדידות היא זמן האיכות שלנו עם עצמנו. אל תחששו לבלות זמן עם עצמכם כדי להרהר במחשבות שלכם ולהרגיש את הרגשות העמוקים ביותר. האמינו או לא, דווקא הבדידות יכולה לעזור לכם למצוא שלווה פנימית.
  • דברו עם מאמן אישי – מרגיש ריקנות? מרגישה שקשה לך להתמודד? אני כאן, ואני יכול לעזור. תהליך אימון אישי יעזור לכם להרגיש שאתם לא לבד, שיש מי שתומך בכם ורוצה בטובתכם; הוא יחזק את הביטחון שלכם וילמד אתכם איך להציב מטרות ולחתור להשגתן מתוך שמחה והנאה.

זכרו – לוקח זמן להתגבר על הריקנות. התאזרו בסבלנות ואל תהססו לפנות אליי לתהליך אימון אישי אם אתם מרגישים שקשה לכם. מגיע לכם ליהנות מחיים מספקים ומלאי משמעות. ואם אתם קוראים את השורות האלה, אתם כבר בדרך לשם.

 

אימון אישי להתמודדות עם תחושת ריקנות

תהליך אימון אישי יכול לעזור לכם להתמודד ביעילות עם תחושת הריקנות ולהתגבר עליה. בעבודה עם המאמן האישי שלכם תגלו את מקורות העוצמה שלכם ותלמדו שאין דבר שאתם לא יכולים להתמודד איתו; תבינו שכל הכלים שיכולים לעזור לכם להתנער מהריקנות ולמצוא משמעות בחיים, טמונים בתוככם ותלמדו איך להוציא אותם החוצה, להעצים אותם ולהשתמש בהם כדי לשפר את חייכם לטובה.

מרגישים ריקנות? זכרו שזה מצב זמני ודעו שאתם לא לבד ולא צריכים להתמודד עם הריקנות לבד. אני כאן בשבילכם ואשמח להראות לכם את הדרך לחיים מלאים, מספקים ומלאי משמעות.

הגיע הזמן לקחת שליטה על החיים

התחילו תהליך אימון עם ניר זר
או קבעו שיחת ייעוץ ללא התחייבות

מאמרים נוספים
מתאמנים מספרים על החוויה​
ניר זר, קואצ'ר אישי, עסקי ומאמן לזוגיות
ניר זר, קואצ'ר אישי, עסקי ומאמן לזוגיות
מאמן אישי, זוגי ועסקי. מייסד ובעלים של חברת 'ניר זר בע"מ' לאימון ויעוץ. עוסק בתחום מעל 9 שנים. ליווה ואימן מאות אנשים בתהליכי אימון לעבר השגת היעדים והמטרות שלהם. זכות גדולה עבורי להוביל אנשים ולהיות חלק מהמסע שלהם לעבר הפסגה!
לייעוץ אישי ללא תשלום >>

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

סגירת תפריט
דילוג לתוכן