ניר זר – קואצ'ר

אכילה רגשית

אכילה רגשית
תוכן עניינים

העולם המודרני יכול להיות מלא ביופי ובחיוניות אך גם באתגרים ובמורכבויות. אחד האתגרים שמשפיעים עלינו עמוקות הוא אכילה רגשית. אכילה רגשית היא תוצר של מצב רגשי, נפשי ופסיכולוגי טעון שאינו בא לידי ביטוי או לידי ריפוי ועלול להשפיע עלינו, על בריאותנו ועל חיינו לרעה. המצב הביטחוני הקשה בארץ, האירועים הטראומטיים הקולקטיביים שכולנו מתמודדים איתם, הקושי לאזן בין הצער האישי והחברתי ובין דרישות השגרה וההתערערות של מרחב האישי הבטוח לנוכח הנסיבות – כל אלה מעצימים את הקשיים הרגשיים שכל אחד מאתנו מתמודד איתם, ועלולים להעמיק גם את הרגלי האכילה הרגשית שלנו.

אז מה דעתכם לעצור לכמה דקות, להתבונן פנימה ולנהל עם עצמכם שיחה אישית כנה, קולחת ועמוקה על הכול? מה דעתכם להישיר מבט אל האכילה הרגשית שלכם, להבין אותה לעומק וסוף סוף גם להתמודד אתה? נראה שההתמודדות עם האכילה הרגשית שלנו (ועם כל קושי רגשי אחר לצורך העניין) היא צו השעה. אז בוא נעשה מאמץ; בואו נטפל בה יחד.

 

מה זה אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא התנהגות לא מודעת שמושפעת מהקושי שלנו להתמודד עם רגשות קשים. האכילה הרגשית בדרך כלל באה לידי ביטוי בבולמוסי אכילה או באכילה אינטנסיבית לאורך כל שעות היום ואינה מושפעת מתחושות רעב או שובע. אם האכילה חוצצת בינינו ובין הרגשות שמציפים אותנו – מתח, כאב, אבל, עצב, צער, בדידות, כעס, קושי ואפילו שמחה – אם היא אינה מושפעת מרעב ואינה נשלטת אלא מונעת מהצורך לבלום את הרגשות ולהקהות אותם, זוהי אכילה רגשית.

אכילה רגשית אינה מספקת את צורכי הגוף הטבעיים אלא מתפתחת כאמצעי לריסון רגשות ולבלימתם. למעשה האכילה הרגשית מונעת מאתנו את הפעולה החשובה ביותר שאנחנו יכולים לעשות כדי לעזור לעצמנו להתמודד עם הרגשות שמציפים אותנו, והיא – להרגיש; פשוט להרגיש. למה אנחנו עושים את זה? ראשית, משום שאף פעם לא לימדו אותנו שרגשות הם אנרגיה שזורמת בגוף ומחפשת מוצא ושחרור. שנית, משום שאף פעם לא אמרו לנו שכדי לשחרר רגשות צריך להיכנע להם ולהרגיש אותם; ולבסוף משום שהעולם המודרני מלמד אותנו להיסחף עם הזרם ולא מלמד אותנו לעצור, להתבונן בעצמנו, לבחון את סביבתנו ולשאול את עצמנו מה שלומנו, ואיך אנחנו ולכן קשה לנו להבחין בה, להתמודד אתה ולטפל בה.

 

למה אנחנו אוכלים כשקשה לנו?

הקשר בין רגש ובין אכילה טבוע בהיסטוריה ההתפתחותית שלנו כבני אנוש. בהיותנו יצורים חברתיים ושבטיים מאז ומתמיד נהגנו להתאסף יחד בארוחות משפחתיות ולחלוק זה עם זה מזון, חוויות ורגשות. בחלוף הדורות הקשר בין האוכל ובין הרגש השתרש בנו ויצר מארג מורכב של הרגלים ותגובות. בעולם המודרני, שבו הלחץ הוא חלק קבוע מהשגרה היומית, הקשר האינסטינקטיבי בין אכילה ובין רגשות מתבטא ברגעים שבהם אנחנו זקוקים לביטחון שהשבט, החברה, המשפחה או הזוגיות משרים בנו. אם הביטחון הזה נעדר מחיינו, האוכל ממלא הצורך שלנו בו ובקרבה, באינטימיות ובשותפות. האכילה מספקת את הצרכים הרגשיים שלנו אך בד בבד גם בולמת את הרגשות שמציפים אותנו. לעיתים היא הדרך היחידה שיש לנו להתמודד עם העולם המלחיץ והמנוכר ולתפקד בו. כשקשה לנו, אנחנו אוכלים; וכשאנחנו אוכלים בגלל הקושי, אנחנו סובלים מאכילה רגשית.

 

ואיך האכילה הרגשית קשורה למצב הביטחוני בארץ?

לפני שנדבר על טיפול באכילה רגשית, נדבר רגע על המצב הביטחוני בארץ. למה? כי זה חשוב; כי זה נדרש ומתבקש. לכולנו ברור שהחיים בארץ שלנו נעים מסערה ביטחונית אחת לשנייה. החיים במתח המתמשך הזה; הפחד מאלימות, מטרור וממלחמה; החיים בצל המלחמה, לצד המלחמה ובתוך המלחמה – כל אלה משפיעים עלינו ברבדים הרגשיים העמוקים ביותר שיש, ורובנו אפילו לא יודעים את זה. אכילה רגשית היא מנגנון התמודדות יעיל למדי במצב הרעוע של מציאות חיינו. האוכל מספק לנו נחמה ונותן לנו את כל מה שחסר לנו בעת הזאת – ביטחון אישי, ביטחון חברתי, מפגשים חברתיים, אירועים משפחתיים, שותפות וקרבה. האוכל הוא מקלט ומפלט, ובמקלט הזה אנחנו מוצאים מחסה זמני ממציאות של חוסר ודאות. ואתם יודעים מה? זה בסדר. זה לגמרי בסדר. מותר לנו לחפש מזור באוכל. מותר לנו כי רע לנו וקשה לנו. אבל רגע לפני שהאכילה הרגשית משתלטת על כל היבט בחיינו, בואו נדבר על זה. בואו ננסה להבין את זה. בואו נחפש דרכים טובות יותר להתמודד עם המצב. זה אפשרי, ואנחנו יכולים.

 

טיפול באכילה רגשית

 

טיפול באכילה רגשית

הרבה שואלים אותי – במיוחד בזמן הזה – על אכילה רגשית טיפול. והאמת היא שכדי להתמודד עם אכילה רגשית ולטפל בה, צריך להתחיל בחיפוש אחר הרגשות שלנו. למה? כי הרגשות שלנו וחוסר היכולת שלנו להתמודד איתם מניעים את האכילה הרגשית.

אז איך מחפשים את הרגשות? מתחילים בהתבוננות פנימית מעמיקה, בכניעה לכל מה שעולה ובהתמסרות מלאה לתהליך. לאחר מכן מנתקים את הקשר ההדוק בין הרגשות ובין האכילה ולומדים להרגיש כשצריך ולאכול כשצריך. נשמע מסובך? זה לא חייב להיות מסובך. אם מקבלים החלטה להרגיש את הרגשות במלואם ובעוצמה, ואם מקבלים החלטה לאכול כשרעבים ולהפסיק כששבעים, אפשר להצליח.

 

אכילה רגשית – טיפים להתמודדות

הינה כמה עצות יעילות על אכילה רגשית טיפים להתמודדות שיעזרו לכם להתמודד עם הקושי ולהתגבר עליו:

1. מודעות עצמית (פנימית ורגשית)

אינטליגנציה רגשית היא לא סיסמה ניו־אייג'ית; היא דבר ממשי, והיא נדרשת מאוד בחיינו. מודעות עצמית־פנימית־רגשית היא המפתח להבנת הרגשות שמציפים אותנו. זכרו שרגשות הם אנרגיה שצריכה לזרום בגוף ולהשתחרר. ולכן לא צריך בהכרח להבין את הרגשות; צריך להרגיש אותם. אם תאפשרו לרגש לנוע בתוככם, אם תרגישו אותו לעומקו למרות חוסר הנוחות והקושי, הוא ישתחרר, ייעלם ויתפוגג במהירות. נסו ותיווכחו. אם הרגשות ישתחררו מגופנו במהירות, לעולם לא נרצה לבלום אותם שוב עם אוכל או עם אמצעים לא מודעים אחרים.

 

2. אכילה מודעת

האכילה שלנו צריכה להיות מודעת. אנחנו צריכים ללמוד להיות נוכחים בגוף בזמן האכילה – להרגיש את החוויה החושית במלואה ולשים לב למאכלים שאנו אוכלים. האכילה המודעת אינה עוסקת רק באוכל אלא גם בתחושות של הגוף. מודעות לתחושות הגוף תעזור לנו לשלוט באכילה רגשית. אם נאכל בגלל ונפסיק כשנשבע, נוכל למתן את האכילה הרגשית ובסופו של דבר להפסיק אותה.

 

3. התמודדות בריאה עם קשיים

אם נמצא לעצמנו עיסוקים יום-יומיים משמחים ונעסוק בהם בהתמדה, הם יעזרו לנו להתמודד עם הרגשות ולשחרר אותם. פעילות גופנית, מדיטציה, יוגה, יצירה, נגינה – פעילויות כאלה ואחרות יכולות לעזור לנו להתמודד עם הקשיים, להתפתח ולשגשג.

 

התמודדות עם אכילה רגשית

 

תהליך אימון אישי לטיפול באכילה רגשית

מתמודדים עם אכילה רגשית? אנחנו מזמינים אתכם לתהליך אימון אישי לחיים שילמד אתכם להפריד בין הרגשות ובין האוכל, יעזור לכם לבצע שינוי בחיים, לקבל ולשחרר את הרגשות ויסלול את דרככם לאכילה מודעת ולחיים איכותיים. זכרו שאכילה רגשית היא רק הסימפטום; הרגשות הקשים הם הבעיה, ועם הבעיה הזאת צריך ואפשר להתמודד.

מתקשים להתמודד לבד? אתם לא צריכים, כי אנחנו כאן בשבילכם. דווקא בתקופה של חוסר ודאות צריך לזכור שכולנו מתמודדים עם המציאות של החיים בארץ ביחד. אז בואו נתמודד ביחד, הצוות המקצועי של ניר זר כאן בשבילכם.

הגיע הזמן לקחת שליטה על החיים

התחילו תהליך אימון עם ניר זר
או קבעו שיחת ייעוץ ללא התחייבות

מאמרים נוספים
מתאמנים מספרים על החוויה​
טל דוידוף, מאמן מנטאלי
טל דוידוף, מאמן מנטאלי
מאמן מנטאלי מעל 3 שנים, אימנתי כבר מעל 100 איש, מוביל אנשים לתהליכי הצלחה ושינוי של השגת מטרות ויעדים, הצלחה בזוגיות, עסקים, מקצועית, מול המשפחה, מול הסביבה ובעיקר מול עצמם. אחרי שנים של התמודדות עם חוסר ביטחון עצמי, ריצוי, תקיעות, דחיינות והימנעות, החלטתי לבנות את עצמי מחדש ולשבור את כל החסמים, מאז ועד היום אני מלווה אחרים לשינוי ההרגלים ושיפור חייהם אם הצלחתי להשיג את המטרות שלי, כל אחד יכול!
לייעוץ אישי ללא תשלום >>

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

סגירת תפריט
דילוג לתוכן