ניר זר – קואצ'ר

לחץ נפשי

לחץ נפשי
תוכן עניינים

פעמים רבות שואלים אותי על לחץ נפשי. אנשים בדרך כלל לא אוהבים לדבר על הנושא הזה והרוב אינו מודע לו. זאת משום שלחץ נפשי מתבטא בדרכים רבות ובצורות שונות. לחץ נפשי נובע מחוסר יכולת להתמודד עם שינויים משמעותיים שמתרחשים בחיים. חוסר יכולת להתמודד עם שינויים ולנהל אותם גורמת למתחים פיזיים, רגשיים או נפשיים. בהיעדר התייחסות נאותה לגורמי הלחץ, עלולות להתעורר בגוף בעיות רפואיות מאתגרות או תופעות פיזיות מדאיגות. זאת משום שלחץ הוא המניע שמחולל את תגובת הגוף, ותגובת הגוף היא הדרך של הגוף להסב את תשומת ליבנו ולהוביל אותנו לפעולה.

כולנו מתנסים בתקופות מלחיצות בחיינו, וחלקנו יודעים היטב איך מרגיש לחץ נפשי ואיך הוא מתבטא בגוף. חלקנו, אך לא כולנו. אנשים שאינם מודעים להשפעותיהם המזיקות של הלחצים והמתחים, לא יודעים שאפשר וצריך לטפל בהם ומאריכים בכך את תקופת הסבל, וחבל.

אז איך מתמודדים עם לחץ נפשי, והאם אפשר לנהל אותו? התשובה החד משמעית היא – כן. אפשר להתמודד בהצלחה עם לחצים נפשיים ועם מתחים, ואפשר גם לנהל אותם. למעשה, הדרך המוצלחת ביותר להתמודד עם לחצים ומתחים ולנהל אותם מתחילה בשינוי המצב או בשינוי הגישה כלפי המצב. חשוב מאוד להבין שלחצים נפשיים משפיעים על בריאות הגוף והנפש ומזיקים לה. כדאי גם להבין שבריאות הגוף והנפש משפיעה על רמות הלחץ ומגבירה אותן. מדובר בשני צדדים של אותו מקל – הם תלויים אחד בשני ומשפיעים אחד על השני.

אז בואו נדבר קצת על לחץ נפשי. מהו? ממה הוא נובע? איך הוא מתבטא? האם אפשר לטפל בו? ולמה דווקא אימון אישי ממוקד הוא פתרון יעיל לטיפול בלחץ נפשי ולמיגורו? נתחיל מהסוף – אפשר להתמודד עם לחץ נפשי ולטפל בו ביעילות. הסוד טמון בגישה.

 

מהו לחץ נפשי?

כדי להבין מהו לחץ נפשי תסמינים יכולים לעזור. התסמינים כאמור הם הביטוי הפיזי למצבי הלחץ, המתח והחרדה. אנשים שסובלים מלחצים וממתחים רבים בחייהם, סובלים משינויים תכופים במצב הרוח; מקשיי שינה; מבעיות עיכול שונות; מסחרחורות; מחרדות; משחיקת שיניים בזמן השינה ומכאבי ראש. הם חולים לעיתים קרובות וסובלים ממכאובים פיזיים רבים. אין להם כוח ורצון לעשות דברים; הם מדוכדכים, עצובים וטרודים. הם מזניחים את חיי החברה ומתרחקים מאינטראקציות חברתיות, אישיות ואינטימיות.

באופן כללי אנשים הסובלים מלחץ נפשי, אינם במיטבם. דעתם מוסחת לעיתים קרובות, והם מתקשים להתרכז, להתמקד, לבטא מסרים ורעיונות בצורה ברורה, בהירה ומדויקת, ובשל כך הם מתקשים לנהל דו־שיח זורם וענייני עם אחרים ומשתדלים להימנע מכך. לחץ נפשי משפיע על כל תחום מתחומי החיים, ואף שתסמיניו הם מרובים ומקשים על אבחונו, אפשר לאבחן לחץ נפשי בתהליך אימון אישי ממוקד ולטפל בו ביעילות.

מה גורם ללחץ נפשי

ממה נובע לחץ נפשי?

יש הרבה גורמים שיכולים לחולל לחצים נפשיים. הסיבות העיקריות להיווצרות לחצים נפשיים הן נסיבות תעסוקתיות, בעיות פרנסה, קשיים כלכליים, מערכות יחסים מאתגרות, גידול ילדים וחוסר סיפוק מהחיים. כולנו שמענו על תגובת גוף מותנית שנקראת 'הילחם או ברח' המתעוררת כל אימת שהגוף שרוי במצוקה, במתח, בלחץ או בחרדה עמוקה. תגובה זו קורית בשל שחרור מסיבי של הורמונים בגוף כמו אדרנלין וקורטיזול שמאיצים את קצב פעימות הלב, משפיעים על זרימת הדם, על השרירים ועל התפקוד העצבי בגוף. התגובה הטבעית של 'הילחם או ברח' מאפשרת להתמודד עם סכנות מוחשיות ומיידיות, אך בעולם המודרני היא מתעוררת גם אם אין סכנה מיידית, אך הגוף מייצר את אותן תגובות פיזיות בשל מצבי לחץ יום־יומיים ומתמשכים. שחרור מתמיד של הורמוני האדרנלין והקורטיזול הוא פעולה טבעית של הגוף במצבי לחץ, ולאורך זמן הוא משפיע על הגוף לרעה.

 

לחץ נפשי תסמינים נפוצים

אומנם לא תמיד קל לאבחן מתחים נפשיים ולחץ נפשי, אך אפשר לזהות מקצת מהתסמינים שמאפיינים אותם, ותסמינים אלה יכולים להיות רגשיים, נפשיים, פיזיים או התנהגותיים ולהשפיע אלה על אלה. תסמינים נפשיים ללחץ נפשי הם קשיי ריכוז, דאגות, חרדות וקשיי זיכרון; תסמינים רגשיים הם כעס, עצבנות, תסכול ושינויים במצב הרוח; תסמינים פיזיים הם לחץ דם גבוה, תנודות קיצוניות במשקל הגוף, תחלואה מרובה, אובדן תיאבון ועוד; סימנים התנהגותיים הם היגיינה ירודה, הזנחה של תחביבים, דיכאון ולעיתים אף צריכת חומרים מזיקים וממכרים.

 

האם אפשר לטפל בלחץ נפשי?

אחת השאלות הנפוצות ששואלים אותי היא איך להרגיע לחץ נפשי? ובכן, אין דרך אחת להרגיע לחץ נפשי ולטפל בו, אך כל טיפול בלחץ נפשי צריך לנקוט גישה הוליסטית. למה הכוונה? גישה הוליסטית מטפלת בשינוי המצבים המחוללים לחצים, ובשינוי הגישה כלפיהם בעת ובעונה אחת. נוסף על כך היא מטפלת במכלול התסמינים באמצעות יישום של טכניקות הרפיה שונות. בתהליך מעמיק ואינטנסיבי של אימון אישי יציע המאמן למתאמן דרכים לשנות את המצבים המחוללים לחצים בחייו. אם המתאמן לא יכול לשנות את המצבים הללו מסיבות כאלה ואחרות, הוא ילמד איך לשנות את נקודת המבט שלו כלפיהם ויאמץ גישה חדשה וחיובית בהרבה. המתאמן ילמד איך להרגיע את עצמו בתקופות מתוחות ומלחיצות, ואיך לשמור על רוגע לאורך כל שעות היום. לאורך זמן וככל שהוא יתקדם בתהליך האימון, הוא יבחין בשינויים מיטיבים בחייו, והתסמינים שמהם הוא סובל, ייעלמו בהדרגה.

התמודדות עם לחץ נפשי

אימון אישי ממוקד לטיפול בלחץ נפשי

בתהליך האימון האישי אנחנו מזהים את תסמיני הלחץ ובוחנים את המקור להם; אנחנו לומדים אילו תחומים בחיים מעוררים לחצים ומתחים ובודקים אם אפשר לשנות את הנסיבות האישיות, את מקורות הפרנסה או את המצב הכלכלי כדי למגר את ביטויי הלחץ. אם אי אפשר לשנות נסיבות חיים, נשנה את הגישה שלנו כלפיהם. נשחרר דפוסי חשיבה מעכבים ונאמץ דפוסי חשיבה חיוביים ומזינים שיתמכו בתהליכי הצמיחה האישית שלנו; נגדיר מחדש מטרות חיים, נציב לפנינו יעדים חדשים ונתווה את הדרך להשגתם. נתמקד בעשייה יום־יומית פעילה ועניינית שתומכת ביעדים החדשים, בנקודת המבט החדשה ובשאיפה לשפר את נסיבות החיים בכללותן.

 

איך להרגיע לחץ נפשי?

לחץ הוא חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. אף שאי אפשר למגר אותו כליל, אפשר להרגיע לחץ נפשי ולנהל אותו. איך נעשה זאת? נלמד טכניקות להרפיה ולשחרור מתחים כמו מדיטציה, יוגה או טאי צ'י ונתרגל אותן מדי יום; נאמץ הרגלי תזונה בריאים, טובים ומזינים ונשתדל להימנע ממזונות וממשקאות ממריצים; נתמיד בפעילות גופנית מחזקת ומיטיבה שמתאימה לנו וליכולות הגופניות שלנו; נעסוק בתחביבים מהנים ומשמחים וננסה להעמיק את הידע ואת תחומי העניין שלנו – נקרא, נבשל, נרקוד, נטייל, כל אחד לפי יכולתו ולפי נטיית ליבו; נשתדל לבלות הרבה בטבע. השהייה בטבע מכיילת את הגוף ומאזנת אותו; נבלה עם משפחה וחברים ככל האפשר. בילוי חברתי מהנה עם אנשים קרובים הוא התרופה הטובה ביותר לכל מצוקה נפשית, רגשית או גופנית.

 

סובלים מלחץ נפשי? אל תתמודדו לבד!

אם אתם סובלים מלחצים וממתחים נפשיים, אל תתמודדו איתם לבד. אתם לא לבד! אנחנו כאן בשבילכם ולמענכם. צרו קשר עוד היום, ובאמצעות שיטת ניר זר נתמודד עם הלחץ הנפשי, נשחרר אותו ונצא לדרך חדשה. מאות מתאמנות ומתאמנים שעברו תהליך ליווי מקיף וייחודי, והיום יודעים לנהל היום בצורה מיטבית את הלחץ בחייהם, ויודעים להפיק ממנו גם את הצדדים החיוביים שלו.

הגיע הזמן לקחת שליטה על החיים

התחילו תהליך אימון עם ניר זר
או קבעו שיחת ייעוץ ללא התחייבות

מאמרים נוספים
מתאמנים מספרים על החוויה​
יעל דרומר
יעל דרומר
מאמנת אישית בכירה ומנטורית לביטחון עצמי, מתמחה בתהליכים אישיים, התפתחות עצמית והשגת יעדים דרך חיבור פנימי עוצמתי. את ההשפעה של האימון האישי חוויתי בחיים שלי בצורה הכי עמוקה שאפשר, כמהנדסת תעשייה וניהול ושנים רבות בחברות הייטק שונות עשיתי שינוי דרמטי בחיי, ובשנים האחרונות אימנתי עשרות אנשים בתהליכים פורצי דרך, להעצמה, הגשמת מטרות וחיים מלאי משמעות. הכלי החזק ביותר מבחינתי זו האמונה ביכולת של כל אדם להגיע לחיים אליהם הוא שואף ואף מעבר.
לייעוץ אישי ללא תשלום >>

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

סגירת תפריט
דילוג לתוכן